İngiliz Bisikletçiliğinin kaderi sadece bir günde değişti. 1908 yılından 2003 yılına kadar yalnızca 1 (Bir) altın madalya kazanan takımın yeni performans direktörü David Brailsford olmuştu.
Avrupa'nın önde gelen bisiklet üreticilerinden bir tanesi, ürünlerinin İngiliz takımının kullanıldığının görülmesi satışlara zarar verir düşüncesi ile takıma ürün satmayı reddetmişti.
Brailsford ise yeni bir yola girilmesi için göreve getirilmişti, onu diğerlerinden farklı kılan ise "marjinal faydaların bir araya toplanması" olarak adlandırdığı ve her şeyde minik bir iyileşme marjı arama felsefesi olan stratejisi idi.
Bütün prensip, bisiklet sürmeye dair herşeyi ufacık parçalara bölmek ve o parçaları %1 oranında iyileştirmekti. Hepsi bir araya toplandığında hatırı sayılır bir düzelme gerçekleşecekti.
Brailsford işe küçük ayarlamalarla başladı;
Bunlarla yetinmediler ve geliştirmelere devam ettiler;
Geliştirmelerin akabinde sonuçlar şaşırtıcı bir hızla gelmeye başladı. 2008 yılında gerçekleşen Pekin Olimpiyatlarında altın madalyaların %60'ını kazanan takım adını müsabakalara yazdırdı. Dört yıl sonra Londra Olimpiyatlarında, 9 Olimpiyat, 7 Dünya rekoru kırarak çıtayı daha da yükselttiler.
Başta sıradan sporculardan oluşan bu takım nasıl olur da atomik sayılan değişikliklerle Dünya Şampiyonuna dönüşür? Küçücük değişiklikler nasıl bir araya gelerek şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkartabilir? Ve en önemli soru, bu yaklaşımı hayatımıza nasıl uygulayabiliriz?
Bir yıl boyunca her gün %1 daha kötü. 0,99^(365) = 0,03
Bir yıl boyunca her gün %1 daha iyi. 1,01^(365) = 37,78
Gelecekteki sizi belirleyen şeyler bu küçük savaşlarınızdır.
Sait Katmerlikaya
NFT Okulu Kurucusu, Harita Mühendisi, Yüksek Bilgisayar Mühendisi
Popüler Blog Gönderileri
Copyright 2023 © saitkatmerlikaya.com